Boligen

Boligen i det gamle hus viser et hjem, sådan som det blev indrettet af en almindelig, men beskeden skipperfamilie i årene 1885 til 1920.

Den fine stue

Yderst mod øst i huset ligger den fine stue, æ stow. Den ligger i et af husets kolde områder og blev brugt til særlige lejligheder som gæstebud og gilder.

Grundplan: Den fine stue

æ stow

Opholdsstuen

I den varme del af huset – på sydsiden op mod køkkenet – ligger husets opholdsstue, som kaldes sønderdonsk. Ud over varmen fra køkkenet har stuen en bilæggerovn. Den fyres fra køkkensiden.

Grundplan: Opholdsstuen

sønderdonsk

Alkoverummet

Ideen med alkoverne er at kunne holde på varmen. Alkoverne her har fløjdøre; de kunne også være med forhæng. I dag overraskes man over, hvor korte disse sengelejer er, men dels var mennesker mindre, dels anvendte man et meget højt hovedleje, så man stort set har siddet op. 
I huset var der på et tidspunkt også en dobbeltseng i det lille kammer ved den fine stue, og en seng blev sat op i opholdsstuen, da konen i huset havde fået belastende mén efter en fødsel.

Grundplan: Alkoverummet

alkover

Køkkenet

Køkkenet ligger mod nord, og køkkenets skorsten er placeret centralt op mod dagligstuen, så den også kunne virke som varmekilde i boligen. Oprindelig har der under skorstenen været et åbent ildsted, men ved århundredeskiftet 1900 havde smedejernskomfuret næsten overalt afløst det åbne ildsted.
Køkkenvasken havde afløb gennem et rør, der ledte vandet ud foran huset. Ud over at fungere som køkkenvask var det også her, man vaskede og soignerede sig. Derfor befinder mandens barbergrej sig i køkkenet. Vandet blev hentet ved pumpen i haven.

Grundplan: Køkkenet

køkken

Tværgangen

Et særligt træk ved fanøhusenes indretning er den tværgang, en såkaldt frangel, der går mellem indgangsdøren mod nord og havedøren mod syd. Den adskiller beboelsesdelen mod øst fra stald og lo mod vest.

Grundplan: Tværgangen

Huset | Stald og lade | Have og marker | Familien