Boligen

Boligen i det gamle hus viser et hjem, sådan som det blev indrettet af en almindelig, men beskeden skipperfamilie i årene 1885 til 1920.

Den fine stue

Yderst mod øst i huset ligger den fine stue, æ stow. Den ligger i et af husets kolde områder og blev brugt til særlige lejligheder som fester og gæstebud.

Grundplan: Den fine stue

æ stow

Opholdsstuen

I den varme del af huset op mod køkkenet ligger husets opholdsstue, som kaldes sønderdonsk. Ud over varmen fra køkkenet har stuen en bilæggerovn. Den fyres fra køkkensiden.

Grundplan: Sønderdonsk

sønderdonsk

Alkoverummet

At kunne holde på varmen er en vigtig del af ideen bag alkoverne. Alkoverne her har fløjdøre; de kunne også være med forhæng. I dag overraskes man over, hvor korte disse sengelejer er, men dels var mennesker mindre, dels anvendte man et meget højt hovedleje, så man stort set har siddet op. 

Grundplan: Alkoverum

alkover

Køkkenet

Som det er almindeligt ligger køkkenet mod nord op mod opholdsstuen, så man dér kunne få glæde af varmen fra køkkenets komfur og skorsten. Køkkenet har støbejernskomfur. Omkring århundredeskiftet 1900 havde brændekomfuret næsten overalt afløst det åbne ildsted. Køkkenudstyret er karakteristisk for den tid, museet har fokus på.

Grundplan: Køkken

køkken
Køkken

Tværgangen

Et andet ganske særligt træk ved fanøhusenes indretning er den tværgang, en såkaldt frangel, der går mellem indgangsdøren mod nord og havedøren mod syd. Den adskiller beboelsesdelen mod øst fra stald og lo mod vest.

Grundplan: Frangel

Huset | Stald og lade | Have og marker | Familien